Travel update

Hallo Allemaal,

Ben inmiddels volledig hersteld van de stijve nek en de overkill aan adrenaline na mijn skydive. Tijd voor een update van wat minder extreme activiteiten. Ben inmiddels na wat omzwervingen in Queenstown aanbeland.

Na Taupo heb ik de bus genomen naar Wellington. De route gaat door een omgeving met veel groene heuvels en vooral veel schapen. Wellington is een aardig stad met wat meer sfeer dan Auckland, maar niet een stad waar je dagen wilt rondlopen. Ben dus een dag gebleven. Die dag ben ik naar Te Papa National Museum geweest.  Dit is een (gratis) museum waar je een paar dagen rond kan lopen als je zou willen. Ik heb me beperkt tot twee verdiepingen, namelijk die van het ontstaan van Nieuw Zeeland na de 'breuk' met het oercontinent Gondwana, de vulcanische activiteit en de oorzaak van aardbevingen. Erg interessant. Verder wat fossielen die als nog dateerden van Gondwana en zo'n 160 miljoen jaren oud waren. Ongelovelijk als je bedenkt wat voor periode dat is. De andere etage ging over de Maori cultuur en geschiedenis. Hier miste ik een beetje de rode draad, maar het was wel leuk om door heen te lopen. Aangesloten was een kleine tentoonstelling over de immigratie van Europeanen naar Nieuw Zeeland. Volgens een kleine test zou ik ook in aanmerking komen (maar heb geen plannen in die richting hoor!. Schapen heb je ook genoeg in Nederland ;-) ).

In het kader van de nutteloze feitjes, die ik al enige tijd niet meer heb aangevuld nog een tragische anekdote over een uitgestorven vogeltje.

Ergens aan het begin van de vorige eeuw was er in de buurt van Nelson een kat die een vogeltje gevangen had. Hoort niet, maar katten doen dat nou eenmaal wel eens. De eigenaar van de kat bracht het vogeltje naar een of andere natuurorganisatie. Het bleek om een zeer zeldzaam exemplaar te gaan. Dit kwam blijkbaar uitgebreid in het nieuws met tot gevolg een ware run door verzamelaars en binnen twee weken was het zeldzame vogeltje een uitgestorven vogeltje. Zielig he.

Na Te Papa door Wellington gelopen, waaronder Mount Victoria, het hoogste punt in Wellington. (Was een beetje lui, dus ben niet helemaal naar de top gegaan)

's Avonds kwam Sandra 'mijn'  kamer binnengewandeld (zie Taupo) en ben ik met haar en Julie (een Amerikaanse) het Wellingtonse nachtleven gaan verkennen.

Inmiddels had ik besloten de Milford Track toch te gaan lopen. Omdat ik onvoldoende tijd had voor de 16e voor mijn 'westkust-plannen', leek het me beter om rechstreeks door te reizen naar het zuiden. De volgende ochtend dus de ferry genomen, waar ik wat oude bekenden uit Australie tegen kwam, namelijk Kathrine en Rob (Great Ocean Road). Was dus erg gezellig. Het weer en het uitzicht was geweldig. Eerst op Wellington en daarna een stukje van de Marlborough Sounds. Na aankomst een bus genomen naar Christchurch. Deze route ging langs de kust en was erg mooi. Helaas valt het niet mee om de hele reis 'de ogen open te houden', dus ik heb wat stukjes gemist. Ik ben maar 1 nacht in Christchurch gebleven, maar het zag er wel aardig uit. Ik vlieg vanuit Christchurch terug, dus heb dan nog een paar dagen om rond te kijken. De volgende dag doorgegaan naar Dunedin, waar ik rond de middag ben aangekomen.  Ik ben mijn diskette met foto's vergeten, dus die houden jullie tegoed.

's Avonds 'glowworms' bekeken. Echt grappig van die lichtgevende gevalletjes tussen de varens. Ze geven nog veel licht ook (maar onvoldoende voor een geslaagde foto) Het lichtspectacel was daarmee niet afgelopen want er was een ware aurora gaande. Had ik nog nooit meegemaakt. Het lijkt of er allerlei brede laserstralen de lucht in worden geschoten. Het begint met een paar en het wordt steeds lichter. Het lijkt of het licht een soort van door de lucht golft.  In ieder geval de volgende dag voorpaginanieuws. Als ik het goed heb begrepen wordt dit veroorzaakt door een deeltjesstorm op de zon. De deeltjes worden aangetrokken door het magnetisch veld op de aarde en reflecteren het licht of iets dergelijks. Heb ik toch mooi met eigen ogen mogen aanschouwen. Helaas stond er ook een wat minder 'stralend' bericht vanuit Nederland. Was maar een klein stukje, maar ook hier is de 'golf van geweld' die na de moord op Theo van Gogh blijkbaar in Nederland is losgebarsten doorgedrongen.

Dunedin:

De volgende dag heb ik een tripje gemaakt naar Otago Peninsula. Hier huist onder andere een Albatros kolonie. Dit zijn echt enorme vogels die een vleugelweidte van 3,3 meter kunnen halen. Ze gebruiken hun vleugels om op de lucht te zeilen. Echt indrukwekkend om ze vanaf een klif over je hoofd te zien glijden. Aangezien het broedseizoen is, konden we niet naar de kolonie zelf. We zijn naar een ander plekje op de peninsula gereden, waar Zeeleeuwen, Yellow-eyed Penguins en Fur-Seals te zien waren.

Zeeleeuwen waren ooit in grote getalen aanwezig, maar door hevige jacht door de Maori uitgestorven in NZ en alleen nog op de Antarctic aanwezig. Inmiddels s er een kleine kolonie in NZ teruggekeerd. De Yellow-eyed Penguin is de zeldzaamste penguin soort ter wereld en door gebrek aan habitat bijna uitgestorven. Deze penguins zijn bosvogels, maar er is niet veel bos meer dat aan de zee grenst. Van de Fur-Seals (zeehonden) waren ooit miljoen exemplaren. Tot de Europeanen en daarmee de zeehondenjagers kwamen. Het schijnt zo te zijn dat schepen soms afvaarden met zo'n 60.000 zeehonden huiden. De kadavers werden gewoon op het strand achtergelaten. Je kan je wel een beetje voorstellen wat een bloederige massa dat geweest moet zijn.

Niet zulke opbeurende verhalen, maar goed. Het was erg leuk om deze bijzondere beesten in het wild te zien. De zeehonden hadden jonkies. Super schattig. Helaas was de batterij van mijn camera leeg, dus weinig foto's Dit alles speelde zich af op 'het erf'  van een boerenbedrijf aan zee.

(Op deze foto zie je een slapende zeeleeuw)

Na Dunedin was ik van plan om naar Invercargill (het meest zuidelijk stukje NZ) te gaan, maar met een korte blik in mijn agenda heb ik daar maar vanaf gezien. De reistijd woog niet op tegen de tijd die ik daar kon doorbrengen. Op naar Queenstown dus. Ook deze rit ging weer door een mooie omgeving.

De buschauffeurs hebben hier soms de neiging om als 'touroperator of gids' te fungeren. Deze chauffeur had er duidelijk zin in, want we werden overladen met allerlei informatie over de omgeving waar we door heen reden.

Queenstown is een stadje aan het Wakatipu meer en is omgeven door bergen, sommige nog bedekt met sneeuw. Erg mooi!

In de YHA zag ik een A4tje hangen met vrijwilligers gevraagd voor het planten van 'native' boompjes op Pigeon Island, een eilandje in het Wakatipu meer. Het leek me wel lollig om mezelf een dagje nuttig te maken, dus de eerste dag heb ik doorgebracht met het planten van bomen. Vorig jaar heeft een of andere onverlaat brand gesticht op dit eiland, waardoor alle oorspronkelijke bomen en beplanting is verwoest. Het eerste dat dan opkomt zijn de 'pest' planten en gras. Dit leidt tot te eenzijdige begroeiing waardoor allerlei vogelsoorten verdwijnen, enzovoort, enzovoort,

Met een soort van jet-bootje werden we naar het eiland gebracht en het was echt een prachtig stukje natuur waar je normaal gesproken niet kan komen. We waren met een m/v of 20 waaronder ook best veel backpackers. Hard werken, maar erg gezellig.

Is dit niet fantastisch?

een deel van het 'Team 'Boompjes planten'

Gister ben ik met een gondola (een soort van glazen skilift) een berg opgegaan. Het skydiven heeft mijn hoogtevrees geen goed gedaan want ik zat behoorlijk peentjes te zweten. De gratis open(!) skilift nog een stukje verder omhoog heb ik maar aan me voorbij laten gaan en ben gaan lopen. Mooi uitzicht. Je kan vanuit hier de Ben Lomond op lopen (1745 meter hoog) maar aangezien het ging regen en ik straks 4 dagen aan een stuk kon lopen heb ik het maar bij het eerste uitzichtpunt gehouden en ben weer teruggegaan. 's avonds Worteltjes soep gegeten ......(grapje).

Vandaag ben ik naar het Kiwi en Birdlive park gegaan. Hier kun je onder andere Kiwi's zien en allerlei andere met uitsterven bedreigde vogelsoorten, maar ik zal jullie alle tragische verhalen en nutteloze feitjes besparen. (De Kiwi's zijn trouwens echt leuke vogels om te zien).

Ik ga nu nog even wat eten inslaan voor mijn wandel 4 daagse en mijn tas in pakken. Hopelijk worden het geen mistige dagen dit keer en zie ik nu wel iets van de omgeving.....

Tot volgende week!

Liefs,
Eugenie

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer