Adelaide

Hallo allemaal,

Ik ben inmiddels in Adelaide aanbeland (woensdag avond). Het was wel even een temperatuur-/cultuurshock. Van de kleinschalige, bloedhete outback naar een behoorlijk grote stad waar de temperatuur rond de 18 - 20C schommelt (het is nog stees voorjaar hier, dat vergeet je makkelijk als je uit de hitte van Alice komt).

Maar mijn beschermengel heeft zijn werk goed gedaan. Net toen ik me een beetje eenzaam begon te voelen op het vliegveld en op zoek moest naar een hostel, ontmoette ik een Iers meisje (Emily Lynch) die op dat moment hetzelfde gevoel had (met het enige verschil dat zij haar hostel al had geboekt) en ook een beetje verloren rondliep. We raakten aan de praat en bleken de komende twee weken ongeveer dezelfde plannen te hebben, dus leek het ons een goed idee om even samen op te trekken.

We zijn naar het Adelaide YHA gegaan en heel toevallig was er nog precies 1 bed in de kamer waar zij al was ingeboekt, dus dat kwam mooi uit.

Het YHA in Adelaide is een echte aanrader. Het is redelijk groot, maar leuk ingericht, schoon, een enorme keuken (incl. schone theedoeken), een grote gezamelijke ruimte met tafeltennis, leuke muziek, een tv ruimte en enorm vriendelijk personeel. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er. De sfeer is heel relaxed en er verblijven mensen in allerlei soorten en maten en leeftijdscategorieen. En last but not least ze doen niet moeilijk als je je sleutelpas kwijtraakt.......

Op onze kamer onder andere ook 2 Japanse meiden die helaas een enorme voorliefde voor knoflook blijken te hebben. Echt niet te harden, want er kan geen raam open. Voor straf heb ik mijn niet meer zo frisse schoenen bij het hoofdeinde gezet hahaha(nee hoor. Grapje. Zou ik nooit doen....).

De volgende ochtend wilden we ontbijten en op zoek naar de supermarkt kwamen we op de Central Market terecht. Ook Emily blijkt een voorliefde voor eten te hebben, dus het duurde een paar uur voordat we uitgekeken en gekwijld waren. Heerlijk al die verse groenten, yoghurt, kazen, verse pasta. En echt supergoedkoop.

In je eentje loont het niet echt om te gaan koken, zeker niet als je overal maar kort verblijft, maar aangezien we de komende dagen toch samen optrekken, hebben we ons lekker kunnen uitleven.

Daarna hebben we een rondje door Adelaide gelopen en plannen voor de komende dagen gemaakt. Adelaide heeft een vrij groot winkelcentrum met de gebruikelijke winkels. Wel leuk om door heen te lopen, maar verder niet heel bijzonder.

's Middags hebben we een wijntripje geboekt naar de Mc Laren Valley en de reis naar Melbourne over de Great Ocean Road. We vertrekken maandag ochtend en het duurt 3,5 dag. Ben benieuwd.

We gingen eerst naar het Travelcentre verbonden aan het YHA, maar konden daar geen kortingen bedingen. Bij Peter Pan (een aantal deuren verder) ging het een stuk soepeler. Buiten de enorme aardige vent die achter de balie stond (doet het altijd goed) kregen we goede info, een aardige korting, een uur gratis internet en kunnen we vanaf nu elke dag 15 min. gratis internetten bij een Peter Pan vestiging. (Het lukt uiteraard nooit om in 15 min. klaar te zijn, dus voor hun commercieel gezien natuurlijk ook een goede deal, maar dat terzijde). Oja en twee gratis bier in een of andere pub. Het backpacken begint me al aardig in het bloed te komken.

Inmiddels hadden we ook besloten wat we wilden eten de komende dagen, dus zijn we nog even teruggegaan naar DE Markt. Daarna zijn we naar het SA Museum gegaan. Je kunt hier heel makkelijk komen met de gratis City Loop Bus. Hier waren diverse tentoonstellingen. O.a. over Sir Douglas Mawson. Australie's eerste ontdekkingsreiziger die tussen +/- 1911 en 1930 onderzoek gedaan heeft op de Antarctica. Echt ongelovelijk onder welke omstandigheden hij zijn werk deed. Super interessant. Ook was er het nodige over de Australische geologie,  flora en fauna, mineralen, culturen uit de Pacific, etc. Om 17.00 werden we er uit gekickt. Zondag gaan we terug voor een rondleiding in de Aboriginal afdeling. Deze moet erg goed zijn. (Dan denk ik dat ik voorlopig wel genoeg info over deze cultuur heb opgezogen). 's Avonds zijn we ons te buiten gegaan aan aardappels, maiskolven en eieren. Yummie! (Gelukkig is het hier geen bikiniweer).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag (15-10) was onze de Mc Laren Vale en Adelaide Hills Wineries. Deze was wat duurder dan de gebruikelijke en meest bekende (Barossa Valley), maar het schijnt dat de trip naar de Barossa Valley met name wordt gedaan door mensen die als doel hebben dronken thuis te komen terwijl ik ook wat info wilde over het proces en hoe te proeven.

De eerste stop was bij de Fox Creek Winery waar we een kleine rondleiding kregen en redelijk vroeg in de ochtend onze eerste wijntjes probeerden. Het kan aan het tijdstip liggen of aan het rijpen op Amerikaans eiken, maar de wijnen waren echt niet lekker. Niemand kocht dan ook wat.

                                                   Mc Laren Vale:

De volgende stop was bij The Olive Grove waar je allerlei olijven en olijfolie kon proeven. Dat was meer mijn ding op dat tijdstip. Erg lekker, maar aangezien het niet erg practisch is om de komende twee maanden met een voorraad olijfolie rond te sjouwen heb ik het maar bij proeven gelaten.

De derde stop was bij de Woodstock Winery, waar hele lekkere wijntjes worden gemaakt. Hier hebben we een fles rose gekocht voor ons Gourmet Diner dat we die avond ingedachten hadden (Eugenie's pasta special. Recept op aanvraag!). Hier was het ook tijd voor lunch en ik kan niet anders zeggen het was erg lekker. (Frittata, zelfgemaakte pate, brie, salade, ingemaakte champignons, paprika, een soort van zelfgemaakt plat brood (meer wat je ook voor burrito's gebruikt). Smullen dus. Er was ook nog een tweede gang, namelijk een soort van citroen kwarktaart.

Bij de derde winery 'Scarpantoni Estate Wines heb ik niet veel geprobeerd. De wijn smaakte me niet echt. De vierde was bij Bridgewater Milll. Heel mooi gesitueerd (met een oude watermolen). Hier was het tijd voor een kaasplankje en nog meer wijn. De wijn was wel aardig, maar ik had op dat moment even meer interesse in de frisse lucht en de omgeving.

De laatste was verreweg de meest interessante (en had ook nog erg lekkere wijn). Deze stop was bij Ashton Hills. Dit is een vrij kleine winery en wordt gerund door 1 man die met veel passie over zijn wijnen praatte en ook uitlegde waar je op moet letten als je wijn proeft (en daar kwamen we uiteindelijk voor). Hier hebben we een fles Chardonnay gekocht voor onderweg naar Melbourne.

Het avondeten was (uiteraad) fantastisch gelukt en met het wijntje erbij helemaal compleet. We hebben gezellig met Mary en Chris (uit Cardiff/Wales) gegeten. Zij waren ook bij het wijntripje en bleken in hetzelfde hostel te zitten.

Cheers!

Nou dit was tot zover met (culinaire) ervaring in Adelaide. Ik heb het nog steeds prima naar mijn zin, maar een paar graadjes warmer zou ik niet erg vinden.

Vandaag (zaterdag) gaan we naar De Botanical Gardens en zien we verder wel. Waarschijnlijk een biertje drinken vanavond. Zondag gaan we de Aboriginal rondleiding doen en naar Glenelg. Dit is een van de stranden van Adelaide.

Voor de liefhebber nog wat nutteloze feitjes:

De afstand van Darwin naar Alice is 1490 km (die hadden jullie nog tegoed)

De afstand van Alice naar Adelaide is 1534 km

South Australie is de droogste staat van Australie. Dit is eerlijk gezegd moeilijk te geloven aangezien het hier in Adelaide en de Adelaide heuvels hartstikke groen is.

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer